tirsdag 24. april 2012

Eplatips 6: HVA MED REGNSKAPET?


Nålepute fra STRAND.

HVA MED REGNSKAPET?


Dette er et innlegg for de som driver butikk på Epla.
Det vil ikke lære deg alt du trenger å vite om regnskap. -Da må du nok melde deg på et kurs.-Eller en skole for den saks skyld.

Men jeg vil presentere noen tanker og erfaringer rundt temaet.
Når du begynner å selge dine håndlagde ting, vil det fort bli nødvendig å føre et regnskap.
Fordi:
-For å holde styr på inntekter og utgifter så du ser om du går i pluss eller i minus. Regnskapet forteller deg hvordan det går med bedriften din.
-For å kunne dokumentere at du gjør ting riktig i forhold til skatt og moms. (Alle som driver næringsvirksomhet er pålagt å føre regnskap.) 

Det finnes enkle regneark som kan brukes og det er en del regnskapsprogrammer man kan kjøpe.
Jeg prøvde først å føre regnskapet selv. Det er jo bare å holde styr på kvitteringer og pluss og minus, ikke sant?
Jeg tror ikke jeg gjorde det så verst. Men sikkert ikke etter boka likevel.

Etter hvert ble jeg stresset av at jeg ikke visste om det jeg gjorde var riktig og ble veldig engstelig av å tenke på om det ble riktig. Spesielt siden jeg begynte å nærme meg grensen for momsregistrering. (Omsetning i Norge, over 50 000,- i løpet av de siste 12 måneder.) 
Så jeg bestemte meg for å få meg en regnskapsfører.
Dette er en stor utgift. Spesielt for en liten håndverksbedrift som knapt går med overskudd.
Men for meg har det vært verdt det.
Nå kan jeg slippe bekymringene for om det blir riktig gjort. Det ansvaret overlater jeg til regnskapsføreren. Mitt ansvar er å være nøye med å ta vare på kvitteringer og bilag og skrive ut rapporter over salgene mine. 

Hvis man har mulighet, kan det nok være lurt å ta seg av det man kan best selv og overlate det man sliter med til andre.


Hva koster en regnskapsfører?

Dette er svært forskjellig og det er mange forhold som spiller inn. Men det er ikke uvanlig at det koster 12 000-20 000 kr pr år.
Jeg har spurt noen andre eplaselgere hvordan de gjør det med regnskapet:
-Gjør du regnskapet ditt selv eller har du andre til å gjøre det?
-Hvorfor?
-Har du noe tips om regnskap du vil dele med andre?

Kirsebærblomar til øyrene frå Laterna smykker.

Sahra Torsvik, Laterna smykker:

Eg gjer rekneskapet mitt sjølv. Det er berre eit lite enkeltmannsføretak og er ganske nytt, så akkurat no går det fint. Dersom det skulle blir større vil eg trenge hjelp av eit rekneskapsbyrå med anten heile, eller delar av rekneskapet.

Då eg oppretta føretaket så fekk eg tilbod å ta eit kurs i regi av skatteetaten. Der lærde me om moms, mva og utfylling av sjølvmelding for næringsdrivande - kurset var utruleg nyttig og lærerikt for meg som er heilt fersk på alt som har med rekneskap å gjere.
Eg har to viktige permar som eg nyttar i rekneskapet. Ein perm der eg samlar kvitteringar over alle utgifter (straum, innkjøp osv...) og ein perm med oversyn over sal/inntekter.

Eit godt tips er å bruke faktura program, det er fleire på nett som er gratis og enkle i bruk. Nyleg har eg byrje nytte eit slikt program (
Conta faktura) og ser allereie no at det vil verte til stor hjelp. Eg sender ut vanleg faktura og kontantfaktura. Slik vert det enklare å få oversikt over alle sal og det viktigaste er at alle faktura vert nummererte og kan enkelt overførast til rekneskapet.
Eg er ikkje mva registrert endå sidan inntektene til firmaet er så lave, men fakturprogrammet er laga slik at når den tid kjem så skal det vere ein enkel affære. Slik kan programmet vekse med firmaet og eigar kan lære medan firmaet utviklar seg.

Eit anna godt tips er å ta kontakt med skatteetaten, det er ikkje så skummelt som mange trur. Sjekk om dei har kurs for næringsdrivande i området der du bur eller bruk nettsidene deira (
http://www.skatteetaten.no/)til å få svar på ting du lurar på, der har dei også ein skattekalender som eg tykkjer er svært nyttig. Ein anna viktig ting er å skaffe eigen konto til firmaet, denne kan ein ha tilgang til i nettbank slik som med andre konto og ein får eit godt oversyn over alle inntekter og utgifter som går via bank.

Sahra
Butikken hennes, Laterna smykker, finner du her.

Laila Ukkelberg fra Sømrommet Laila Ukkelberg.


For meg ble det tidlig klart at jeg ikke ønsket å føre regnskapet selv, av flere grunner.
Jeg har ikke kunnskapen som kreves, og jeg har ikke tid (eller lyst, ærlig talt) til verken å skaffe meg den kunnskapen eller til å ta hele regnskapsjobben selv! 


I oppstarten hadde jeg bruk for all den tid jeg kunne få til å produsere, markedsføre, skaffe meg gode kontakter, pakke, sende osv i stedet for å lære meg om regnskap. Etter drøye seks år ser jeg helt tydelig at jeg fortsatt har minst samme behov for all tiden, og er såre fornøyd med å slippe stress med regnskapet. 
Selv om det koster å ha regnskapsfører tror jeg det for min del ville kostet mer å gjøre det selv, både med tanke på tidsbruken og manglende kunnskap om blant annet fradrag. 

Mitt råd til andre som er i tvil om de ønsker å gjøre regnskapet selv eller ikke, er rett og slett å ta en grundig prat med en regnskapsfører, spør om alt du måtte lure på! 
Jeg skaffet meg en avtale hos regnskapsfører før jeg var helt bestemt på å registrere firma, og fikk svar på alle spørsmål jeg hadde, i tillegg til gode råd og veiledning som gjorde det enklere for meg å ta en avgjørelse. Kanskje finner du ut at dette er helt OK for deg å gjøre selv, eller kanskje du innser at dette er verre enn å lære gresk, og det kan andre få ta seg av? Det skader ikke å spørre! 

Dersom du ender opp med å skaffe deg en regnskapsfører finnes det enkle grep du kan ta for å få ned kostnadene med det, og her er vel bud nummer en ryddighet! 
Ha en egen bankkonto for firmaet ditt (sparer mye tid på å finne ut av hva som går på privaten og hva som går på firmaet), før en tydelig kassadagbok, samle kvitteringer, fakturaer, kontoutskrifter etc kronologisk, og vær punktlig. 
Regnskapsføreren bruker utrolig mye mindre tid på slike regnskap enn på de som kommer med en bunke krøllete papirer i en Remapose, i tillegg til at h*n kommer til å elske deg og ta ditt regnskap først!

Laila U
Her er eplabutikken til Laila, Sømrommet Laila Ukkelberg.

9 kommentarer:

 1. Tusen takk for nyttige tips!

  SvarSlett
 2. Dette var en fin artikkel, Unni. En viktig ting å nevne er at veldig mange regnskapsførere tilbyr en gratis "prøvetime", konsultasjonstime mener jeg at de kaller det. Dermed kan man gjøre slik som Laila over uten å få store kostnader utav det, men samtidig komme ut litt klokere. Jeg driver en restaurant, og har nesten dagig kontakt med regnskapsføreren. De kan bistå med ganske mye! :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Så bra at du nevnte det, Anne Sofie!
   Det kan jo være veldig nyttig å benytte seg av et sånt tilbud.

   Slett
 3. Kjempeflott innlegg! Lurer på hvor mange salg man "må" gjøre før at dette skal bli aktuelt? Det er nok ikke aktuelt for meg per i dag, men jeg printer ut og har alt samlet i tilfelle noen skulle begynne å lure. Takk for mange tips! :)

  Håper jeg ikke ser noen av dere der ute på Luksusfellen! :D

  SvarSlett
 4. Takk for et godt innlegg, Unni:)

  SvarSlett
 5. Så god artikkel med mange gode tips. Det er ikke aktuelt her ennå, men kanskje etter hvert?

  Men hvor går egentlig grensen mellom hobby og behovet for å melde seg som selvstendig? Noen sa til meg at man kan tjene så mye man ønsker på hobby. Andre sier at det finnes en grense. Det er litt av en jungel å finne frem i. :)

  SvarSlett
 6. Det er vanskelig å finne noe svar på det. Det kan være lurt å ta en prat med den lokale Skatteetaten for det virker som svaret også kan variere lokalt.
  En definisjon jeg har hørt er om det du driver med er egnet til å gå med overskudd. -Men har man en viss omsetning, må det inn i et system likevel.

  SvarSlett
 7. Det var et flott innlegg! :) Mange som trenger gode tips der ute og det er ikke alltid så lett å finne svar via skatteetaten- det var i hvertfall veldig vanskelig for meg. Jeg husker veldig godt hvor stresset jeg var før jeg fikk regnskapfører. Ja, det å ha regnskapsfører koster mye, spesielt for små enkeltmannsforetak men for min del er det absolut verdt det! :)

  SvarSlett
 8. Anbefaler Cretica Faktura til fakturering. Mange funksjoner, god oversikt og enkel eksport til mange økonomisystemer.

  SvarSlett