10 MULIGE GRUNNER TIL AT DU HAR FÅ eller INGEN SALG.
Du har åpnet eplabutikken din og lagt ut de håndlagde produktene dine.
Men hva skjer? –Ingen ting?
Det kan være trist og skuffende å oppleve at det man har brukt tid og kjærlighet på å lage, ikke selger.
”Er det ingen som liker det jeg lager?” -Tenker du kanskje.
Men mest sannsynlig er det helt andre grunner til at du ikke selger. Her er noen forslag:
1. ER BUTIKKEN DIN BORTGJEMT OG USYNLIG?
Eplabutikken din er kanskje det første viktige steget du har gjort for at andre skal kunne finne tingene dine på nettet. Men det er ikke nok bare å ha åpnet butikken og lagt inn produkter.
En butikk med noen få varer, hvor det ikke skjer noe ”nytt”, er nesten umulig å legge merke til. Du må også bruke andre kanaler for å bli lagt merke til. For eksempel blogg, Facebookgruppe, annonse, osv. Se denne posten om
Markedsføring.
2. LAVSESONG?
Sommeren kan være veldig stille. Spesielt juli. Oktober kan også være rolig. (Før julesalget starter.) Ikke fortvil! Tiden kan jo brukes til å designe nye produkter og fylle opp butikken! Selv bruker jeg gjerne den rolige sommertiden til å jobbe med å tegne/lage nye trykk.
3. ER IKKE PRODUKTBILDENE GODE NOK?
Bildene vil stort sett alltid kunne gjøres bedre. Jeg har selv en haug med bilder jeg vet jeg burde ta på nytt.
–Og det gjør jeg ofte også. Se Eplatips om
Produktbilder her.
Plonka har gode produktbilder!
4. HAR DU MANGELFULL PRODUKTBESKRIVELSE?
Mangler produktene dine viktig informasjon som mål og hva det er laget av? Skrivefeil?
Se Eplatips om
Produktbeskrivelse.
5. LEGGER DU IKKE UT NOE NYTT?
Når du legger ut et produkt på Epla, vil det vises en liten stund på forsiden under ”Siste innlagte produkter” og en lengre stund hvis man trykker på ”Se flere”. Jeg tar gjerne en titt et par ganger om dagen på hva som er nytt på Epla, og det tror jeg mange andre også gjør.
Hvis du lager mange nye ting og legger alt ut samtidig, mister du sjansen til å være synlig lenge. Legg helst ut noe nytt hver dag og gjerne flere ganger om dagen. –Hvis du har så mye nytt, da. Men uansett hvilken produksjonshastighet du har, spre de nye produktene utover et lengre tidsrom.
Carambatack Design er god til dette. –Har du lagt merke til trykkene og kortene hennes? Det ligger stort sett noe nytt ute hver dag.
Hold butikken din spennende og kundene dine interesserte ved å fornye produktutvalget og legge ut noe nytt med jevne mellomrom.
6. FEIL PRIS?
Prisene dine er sannsynligvis ikke for høye. Snarere tvert i mot. Vi er vant til å tenke at det er sammenheng mellom kvalitet og pris. Så hvis noe er FOR billig, kan vi bli skeptiske.
Men hvis du lager akkurat det samme som noen andre, vil kundene naturligvis sammenligne prisen.
7. ROTETE BUTIKK?
Er butikken din full av alt mulig? –En blanding av ulike teknikker og produkter? Da kan det kanskje virke som du fortsatt er i startfasen og eksperimenterer og ikke har funnet din nisje ennå. Det kan også bli visuelt rotete.
Et eksempel på en butikk som er ryddig å se på og som har et klart definert produktutvalg er
Kaptein Biff som hekler fargerike og søte leker til barn. Der vet man hva man får og utvalget er bra innen sjangeren.
8. SETT DET FØR?
Har du en tydelig profil med produkter som er spesielle for din butikk?
Hvis det du lager egentlig bare er noe du har sett hos andre og kopiert, hvorfor skal man handle det hos deg da? Hva er spesielt med dine produkter? Kan man kjenne igjen det du lager og tenke ”Å, ja! Det er ….!”
Kanskje du bare kan gjøre en vri på det du lager så det blir helt spesielt? La oss si at du lager kjoler. Hva om du lagde kjoler med applikert frukt på, eller dyr, eller bokstaver/tall? Kanskje du til og med tilbyr det navnet kunden ønsker på kjolen? Eller like kjoler til mor og datter? Eller batikkjoler? Utkledningskjoler? Kjoler laget av gamle t-skjorter? Kjoler med kosedyr til? Strikkekjoler?
Mulighetene er endeløse. Du må bare finne dem!
Eplabutikken
Maganda er et godt eksempel. Hun lager blant annet smekker, gulpekluter, punger og øredobber. Det er det jo en del andre som også gjør. Likevel kjenner jeg raskt igjen tingene hennes.
–Hvorfor? De har noen fellestrekk som gir en tydelig profil. Når jeg tenker på Maganda, tenker jeg på retrostoffer, Mummitrollet (og andre barne/eventyrmotiv) og på produkter av broderte stoffer. Gunn har greid å skape seg et image som jeg kjenner igjen blant andre tilsvarende produkter.
Kathrin har sin egen stil og det er god sammenheng i det romantiske uttrykket på produktene i butikken.
Hva er din spesialitet?
9. FÅ PRODUKTER?
Det er ofte slik at jo flere produkter du har, jo mer selger du. På Etsy.com leser jeg i forumet at man bør ha over ca 60 produkter, helst 100. Og jeg har registrert selv også, at det skjer litt mer når jeg kommer over 60. Dette vil nok variere fra butikk til butikk og ulike markedssteder, men det er verdt et forsøk å øke utvalget litt. Ha helst flere utgaver/størrelser av det samme produktet også. Alle liker jo å ha litt å velge mellom.
10. INGEN BUTIKKBESKRIVELSE?
Under fanen "Om denne butikken" bør kunden finne all relevant informasjon om butikken din. Dette viser at du er seriøs.
Se hvordan
marieflyfly har gjort det!